Rozbitý harddisk: Dostaňte z neho dáta sami. Poradíme vám!
22.03.2019 Prečítané 67x

Prišli ste kvôli zopár zlým kliknutiam o dáta, alebo sa vám harddisk úplne rozbil a zálohu ku svojej smole nemáte? Napočítajte do desať a potom skúste svoje dáta zachrániť. S veľkou pravdepodobnosťou nie je nič stratené. Ak nebolo záznamové médium mechanicky poškodené, súbory si obnovíte aj sami.

Skúste pripojiť disk k inému počítaču

Táto pamäťová krabička obsahuje okrem záznamového média (platne) s uloženými dátami, aj mechaniku na ich zápis a čítanie. Ak sa nemôžete dostať ku svojim fotkám, videám alebo dokumentom, problém môže byť nie len v disku samom, ale aj v počítači, ku ktorému je pripojený.

Ak teda disk nejde načítať vo vašom počítači, skúste to s iným. Všetky trochu novšie harddisky sa pripojujú k PC špeciálnym káblom s konektorom SATA, ktorý nájdete vnútri skrine. U notebookov, kde nie je na druhý disk priestor, si môžete približne za 10 € zaobstarať prevodník do USB portu.

Neprepisujte staré dáta novými

Ak pokus s náhradným počítačom nevyšiel, čítajte ďalej. Stále totiž existuje nádej, že svoje dáta dostanete naspäť. Najmä ak môžete predpokladať, že ide len o softwarovú chybu či neúmyselné zmazanie napríklad neopatrným kliknutím. Dokiaľ staré dáta neprepíšete novými, zostávajú na disku a je možné ich zachrániť.

Ak dôjde k mechanickému poškodeniu a sú zničené platne alebo čítacia hlava, je situácia horšia. To, že je harddisk poškodený, vám môžu naznačiť viditeľné známky poškodenia, ako sú pokrivené konektory či divné zvuky pri pokusoch o načítanie. Čo ak vám ale harddisk spadol na zem, alebo ste ho nedopatrením namočili? Potom už väčšinou bohužiaľ nie je čo riešiť.

TIP: Dáta dnes nutne nemusíte ukladať iba fyzicky priamo do počítača. Využite aj cloudové služby. Je k tomu potrebné iba rýchly internet. K najpopulárnejším možnostiam patrí balíček Internet 100 od UPC, ku ktorému dostanete prémiový Wi-Fi model zadarmo.

V takom prípade už vám nepomôžu žiadne rady. Namiesto toho sa zamyslite, ako veľmi cenné pre vás dáta na rozbitom disku sú. Ich záchrana v špeciálnych laboratóriách totiž bude vyžadovať investíciu – vyššie desiatky alebo nižšie stovky eur.

Softwarové poškodenie? Nainštalujte software, pripojte disk, čakajte

Na internete nájdete desiatky platených aj neplatených programov, ktoré dokážu poškodený disk diagnostikovať a následne stratené dáta obnoviť. U väčšiny z nich je postup veľmi podobný:

  1. Najskôr software nainštalujte do počítača. Medzi najobľúbenejšie bezplatné alternatívy patrí napríklad Recuva od tvorcov populárneho CCleaneru. Využiť môžete aj obmedzenú demo verziu programov, za ktoré je treba v plnej verzii určitú čiastku zaplatiť.
  2. Zvoľte zdroj dát (rozbitý harddisk) a tiež disk, kam sa majú obnovené dáta nahrať, samozrejme s odpovedajúcou kapacitou.
  3. Pripravte sa na to, že obnova bude trvať veľmi, veľmi dlho. Kľudne aj desiatky hodín, v prípade 120 GB disku dokonca aj niekoľko dní.

S obnovenými dátami je to vlastne rovnaké ako s nájdením ukradnutého bicyklu. Je skvelé, že ich máte naspäť. Zároveň vás ale čaká ešte veľa práce, kým dáte opäť všetko dokopy. Zabudnite na to, že vaše súbory zostanú v tej správnej zložke pod pôvodným názvom. Až sa s mini znovu stretnete, budú zoradené podľa typu s názvami ako DOC0138.doc alebo IMG0035.jpg.

TIP: Pravidelné zálohovanie dát je základ. Keď si nájdete čas na to, aby ste si súbory správne roztriedili a pomenovali, urobte si rovno aj zálohu. Prekvapí vás, aké je to oproti martýriu s obnovou dát z rozbitého disku rýchle a jednoduché.

Mechanické poškodenie: Do laboratória alebo do koša

Aj keď si váš harddisk prešiel peklom – povodňou, plameňom či pádom z tretieho poschodia, stále je možné, že platne zostali nepoškodené. Vtedy pôjde dáta opäť prečítať v špecializovaných laboratóriách. Odborníci si za pomoc síce nechajú zaplatiť (cca vyššie desiatky až nižšie stovky eur), ich úspešnosť sa ale blíži 100 %, a to sa v prípade skutočne cenných dát vyplatí.

Až odborníkom zavoláte, určite vám poradia, aby ste sa hlavne nepokúšali opraviť si harddisk sami. Verte, že v tom nie je ani tak nedôvera k vašim šikovným rukám, ako roky skúseností a praxe.

Ako sa vám článok páčil? LIKES 484 DISLIKES 401